Kasia Popławska – Psychodietetyk
  • Konsultacje
  • Wyłącz sabotujące przekonania
  • Sklep
  • Zaloguj
Kasia Popławska – Psychodietetyk
  • Konsultacje
  • Wyłącz sabotujące przekonania
  • Sklep
  • Zaloguj
Lip 11

Witaminy skąd je brać?

    Zastanawiasz się jak dostarczyć potrzebnych witamin i minerałów?
    Najlepsze są zawsze naturalne sposoby i jeśli tylko możesz to w pierwszej kolejności stawiaj na nie.

    Idealnym rozwiązanie są KIEŁKI

    Naukowcy z Uniwersytetu w Maryland badając kiełki stwierdzili, że niektóre posiadają do 40 razy więcej cennych składników odżywczych ( w tym witaminy C, E, K, luteiny czy beta-karotenu) niż ich „dorosłe” wersje, a te z najgorszymi wynikami miały ich i tak 4-6 razy więcej niż dorosłe rośliny.

    W kiełkujących nasionach aktywne są enzymy, dzięki którym powstają duże ilości witamin. Wielkocząsteczkowe substancje zapasowe (białka, węglowodany i tłuszcze) skumulowane w nasionach są podczas kiełkowania rozkładane na związki proste, łatwo przyswajalne przez organizm człowieka.

    Enzymy biorące udział w rozkładaniu tych substancji ułatwiają również trawienie pokarmów jedzonych z dodatkiem kiełków!

    Tylko nie zagryzaj teraz czekolady kiełkami 😉

    ważne byś kupowała nasiona przeznaczone na kiełki, w nasionach zwykłych możesz znaleźć śladowe ilości pestycydów co dla dużych roślin nie jest zagrożeniem, jednak w kiełkach są niedopuszczalna.

    Ja zaopatrzyłam się w kołkownicę (koszt 35zł) jest najprostsza w użyciu, możesz jednak sadzić na fizelinie lub w słoiku któremu w nakrętce porobisz dziurki. Zawsze przed wysadzeniem przepłucz ziarna kilka razy i namocz na kilka godzin. Potem w zależności od pory roku każdego dnia (ciepło, lub mocno wysuszone powietrze) lub co 2-gi dzień (wilgotno lub zimno) przelewaj je świeżą wodą. Zazwyczaj po 3-4 dniach są gotowe. Ja mam 3 poziomy, dlatego sadzę w odstępie 2 dni różne kiełki by się nie nudziły i cały czas były gotowe do użycia. Nie sadź całej paczki na raz mi 1 starcza na 3-5 siewów.

    Jakie kiełki jeść:
    brokuł
    lucerna
    soczewica
    fasola mung
    tak na prawdę wszystkie są mega wartościowe, jeśli posiejesz je sama. Bo po kilku dniach złego przechowywania tracą część swoich właściwości dlatego nie warto kupować gotowych w sklepie.

    Kiełki działają jak dodatkowy zastrzyk energii.

    Dzięki zawartej w nich dużej ilości witaminy C, która wzmacnia odporność, możesz uniknąć infekcji. Są również bogatym źródłem magnezu i potasu i mają ogromny wpływ na nasz nastrój i dobrą formę, a to podczas odchudzania zawsze warto wspierać.

    Regularne jedzenie przeciwdziała wielu poważnym schorzeniom, wzmacnia system odpornościowy, uzupełnia niedobory witamin i minerałów, a także działa przeciwnowotworowo!

    Comments are closed.

    Najnowsze wpisy

    • Czy kontrolę przejął stres?
    • Wszyscy o tym zapominają! A to źródło życia
    • Cierpisz z powodu perfekcjonizmu?
    • Jeśli się przygotujesz unikniesz wpadki
    • Czy masz insulinooporność? 60% chorych o tym nie wie
    Regulamin | Polityka prywatności | Moje kursy
    Wkorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Więcej w polityce prywatności TU...