fbpx

15 pysznych słodkich przepisów

1. Zdrowa wersja nutelli

Składniki:

  • jedno dojrzałe awokado (ważne żeby było naprawdę miękkie)
  • dwa dojrzałe banany (w żadnym wypadku nie te zielone i twarde) można zastąpić 4 daktylami namoczonymi wcześniej na 20′ we wrzątku
  • dwie łyżki kakao (jak lubisz bardzo czekoladowe nawet 3)

Przygotowanie:

  1. Wszystko razem miksujemy blenderem, aż do uzyskania gładkiej masy. Można na koniec dodać pokruszone orzechy. 

2. Czekoladki z nadzieniem
Składniki:
  • Olej kokosowy 60g
  • Kakao 40g-60g w zależności jak mocno kakaową lubisz
  • Miód 4 łyżki lub ksylitol (musi być mielony czyli puder, ja mielę w młynku do kawy, bo ziarnka sie w oleju nie rozpuszczają)
  • Opcjonalnie wiórki kokosowe
  • Bakalie: orzechy nerkowca, rodzynki, żurawiny, orzechy włoskie co lubisz będziesz dodawać do każdej czekoladki do foremki
Przygotowanie
  1. Olej kokosowy przekładam do metalowej miski, którą wstawiam do ciepłej wody. Olej szybciutko się rozpuszcza. Dosypuję kakao.
  2. Mieszam tak długo aż olej kokosowy połączy się z kakao. Nie podgrzewam na ogniu.
  3. Dodaję słodzidła i wiórki kokosowe. Nie lubisz nie dawaj.
  4. W foremkach do lodu układam bakalie i wypełniam je jeszcze płynną czekoladą.
  5. Wkładam foremki do zamrażalnika, na 2 godziny.
  6. Kiedy już czekolada stężeje wyjmuje z foremek i w pudełeczku wkładam do lodówki.
  7. Smacznego!

3. Kulki rafaello

Składniki:

  •  3/4 szklanki kaszy jaglanej (namoczonej przez noc)
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego najlepsze będzie jednak migdałowe albo kokosowe lub zwierzęcego
  • 3/4 szklanki wody
  • 6-7 łyżek wiórek kokosowych
  • 1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
  • 5 łyżek /ksylitolu/dowolnego syropu słodzącego (z agawy, daktylowego, klonowego)
  • wiórki do obtoczenia kulek

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlewam mleko i wodę, wsypuje kaszę jaglaną i gotuje na wolnym ogniu (pod przykryciem, bez mieszania, do czasu aż wchłonie cały płyn). Ważne jest, żeby kasza całkowicie wchłonęła wodę i mleko, bo dzięki temu masa będzie bardziej gęsta i kulki łatwiejsze w formowaniu.
  2. Do ugotowanej kaszy dodaje olej kokosowy, wiórki kokosowe i słodzidło (ksylitol). Mieszam, przykrywam garnek i zostawiamy do lekkiego ostygnięcia. Następnie miksuje kaszę blenderem. Masa nie musi być bardzo gładka.
  3. Z gotowej masy lepię kulki, obtaczam je w wiórkach kokosowych i wstawiam do lodówki na min. 3 godziny.

4 Czekoladowe kulki mocy wersja 1

Składniki:

  • szklanka dowolnych orzechów (mogą być ziemne, mogą być migdały, może być miks kilku rodzajów)
  •  pół szklanki daktyli
  •  3 duże łyżki masła orzechowego
  •  2 łyżki miodu, syropu klonowego, daktylowego lub z agawy
  •  1 łyżka ciemnego kakao
  •  1 łyżka zmielonych płatków owsianych

Przygotowanie:

  1. Zalewam daktyli gorącą wodą (świeżych nie trzeba namaczać)
  2. Mielę orzechy. Robię to w rozdrabniaczu do momentu, aż orzechy będą drobno zmielone, ale nie będą jeszcze przypominać pyłu. Z naczynia ze zmielonymi orzechami odsypuję połowę porcji, a do tej, która została w rozdrabniaczu dodaję odsączone daktyle.
  3. Miksuję dosłownie chwilę, do momentu, aż daktyle i orzechy połączą się ze sobą.
  4. Masę przekładam do miski, dodaję do niej pozostałe orzechy, masło orzechowe, płatki owsiane, miód i kakao.
  5. Ręką zagniatam masę, w której wyraźnie daje się wyczuć zmielone orzechy. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaję odrobinę wody.
  6. Z przygotowanej masy formuję kulki i wstawiam je do lodówki.
  7. Schłodzone smakują bosko, choć można jeść od razu bo są gotowe.

5. Kulki mocy wersja 2

Składniki:

  • ¾ szklanki orzechów włoskich
  • ¼ szklanki nasion słonecznika
  • 1 szklanka daktyli
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 4 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki cynamonu jeśli nie lubisz można pominąć

Przygotowanie:

  1. Orzechy wraz ze słonecznikiem miksuje w rozdrabniaczu.
  2. Dodaje daktyle, kakao, cynamon, wiórki kokosowe, szczyptę soli.
  3. Ponownie miksuje. Masa ma być klejąca i dobrze wymieszana.
  4. Z masy formuje kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
  5. Obtaczam w wiórkach, kruszonych orzechach. Kto jak lubi.

6. Śliwki w czekoladzie

Składniki:

  •  ½ szklanki orzechów laskowych
  • ½ szklanki migdałów
  • 1 łyżeczka kakao + łyżka kakao do posypania
  • szczypta soli
  • ½ szklanki daktyli
  • ½ szklanki suszonych śliwek
  • 1 – 2 łyżki wody

Przygotowanie:

  1. Daktyle oraz śliwki namoczyć przez kwadrans w gorącej wodzie.
  2. Orzechy, migdały i kakao zmielić w blenderze na drobną mąkę.
  3. Dodać daktyle, śliwki oraz łyżkę wody i wszystko zmiksować w blenderze na kleistą masę.
  4. Z gotowej masy lepić malutkie kulki, dobre na jeden kęs.
  5. Wszystkie obsypać kakao można przechowywać do dwóch tygodni w lodówce.

7. Tarta z malinami

Składniki:

  •  250 g mąki owsianej (lub innej)
  • 1 żółtko
  • 150 g masła klarowanego
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 75 g ksylitolu lub innego słodzidła (dojrzałe banany x2, daktyle x1, syrop z agawy x1)
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 2 szklanki malin lub innych owoców
  • 4 łyżki nasion chia
  • do ozdoby maliny

Przygotowanie:

  1. Do miski włożyłam mąkę, żółtko, masło klarowane (z lodówki), sodę oczyszczoną, słodzidło oraz wodę i ugniotłam ciasto.
  2. Następnie rozłożyłam je w okrągłej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piekłam w 180 stopniach około 20 minut.
  4. Owoce zmiksowałam z nasionami chia.
  5. Spróbuj i w razie potrzeby można dosłodzić. Zależy od owoców.
  6. Położyłam na wystudzony spód tarty. Wierzch udekorowałam malinami. I włożyłam do lodówki na 20 minut.

8. Daktylowe niebo

Składniki:

  • 150 g płatków owsianych
  • 200 g daktyli
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 4 łyżki kakao
  • 2 garści orzechów włoskich
  • szczypta cynamonu
  • szczypta sody oczyszczonej

Przygotowanie:

  1. Zalać płatki owsiane ciepłą wodą i moczyć 1 godzinę. Równocześnie zalać wrzątkiem daktyle i moczyć  ok. 30 min.
  2. Następnie zblendować daktyle z kakao i ksylitolem.
  3. Dodać płatki, resztę cynamon i sodę. Ponownie zblendować.
  4. Do przygotowanego ciasta wsypać orzechy i wymieszać.
  5. Piec w piekarniku rozgrzanym  do 180 stopni  ok. 30 minut w keksówce. Ja mam silikonową i nie trzeba wykładać papierem.

9. Poprawiające nastrój ciasto bananowe

Składniki:

  • 4 banany
  • 100 g jogurtu gęstego
  • 60 g słodzidła
  • 2 jajka
  • 80 ml olej kokosowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 5 łyżek kakao
  • 100 g owsianej mąki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

  1. Wymieszać wszystkie składniki w robocie kuchennym.
  2. Przelać do wąskiej blaszki
  3. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i piec około 45 minut.

10. Ekspresowe muffinki

Składniki:

  • 2 banany
  • 5 daktyli
  • 2 łyżki mąki owsianej
  • szczypta wanilii
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 3 jajka

Przygotowanie:

  1. Wszystko zmiksuj w robocie kuchennym.
  2. Możesz dodać owoce, orzechy i łyżka wymieszać.
  3. Przelej do pojemniczków na muffinki.
  4. Piecz 45 minut w 180 stopniach.

11. Domowy kisiel owocowy

Składniki:

  •  300 g owoców świeżych lub mrożonych
  • 1 szklanka wody
  • 1- 2 łyżki ksylitolu zależy od słodkości owoców
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Owoce mrożone możesz lekko rozmrozić lub umieścić w rondelku jeszcze zamrożone. Owoce świeże wystarczy dobrze umyć .
  2. Do garnka z owocami wlej 1/2 szklanki wody. Wsyp słodzidło. Podgrzewaj na małym ogniu, aż owoce puszczą sok i zmiękną.
  3. Przygotuj sobie pół szklanki wody. Wsyp do niej mąkę ziemniaczaną i dobrze wszystko zamieszaj.
  4. Wlej od razu do garnuszka z delikatnie gotującym się syropem owocowym. Wlewając wodę jednocześnie mieszaj kisiel. W kilka sekund kisiel zgęstnienie.
  5. Należy już tylko poczekać, aż ponownie się zagotuje i kisiel będzie gotowy.

12. Pudding chia z musem truskawkowym (2 porcje)

Składniki:

Pudding

  • 6 łyżek chia
  • szklanka  mleka 2% świeżego lub roślinnego
  • 6 łyżki mleczka kokosowego lub 3 łyżki wiórków kokosowych (jeśli nie macie mleczka)
  • 2 łyżki ksylitolu lub miodu

Mus owocowy

  • 400 g truskawek
  • 3 łyżki ksylitolu

Przygotowanie:

Pudding

  1. Nasiona zalewamy mlekiem, dodajemy miód i dokładnie mieszamy kilka minut, tak aby każde nasionko nasiąkło.
  2. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, można pudding jeszcze przemiksować, ja nie miksuję i uważam, że jest idealny.
  3. Można w ciągu „namaczania” kilka razy pudding przemieszać.

Mus owocowy

  1. Gdy chia będzie gotowa, owoce miksujemy na gładką masę, w razie potrzeby słodzimy ksylitolem.
  2. Polewamy pudding musem i gotowe!

13. Mega puszyste i czekoladowe brownie.

Nigdy nie mów, że to z fasoli a wszystkim będzie smakować

Składniki:

  • 500g fasoli (koniecznie przepłucz ją w sitku i zimnej wodzie, nawet 2-3 razy!)
  • 2 duże dojrzałe banany
  • 4 jajka
  • 4 łyżki kakao
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 10 daktyli (koniecznie namocz je przez 10 minut we wrzątku)
  • 2-3 łyżki słodzidła
  • 1 czubata łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
  • szklanka ulubionych orzechów (do środka)

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (tryb góra-dół).
  2. Do dużego blendera wrzuć wszystkie składniki oprócz orzechów i zblenduj do jednolitej masy.
  3. Lekko pokruszone w palcach orzechy (migdały siekam nożem) dodaję do blendera ale już lekko mieszam łyżką, bo lubię czuć kawałki orzechów.
  4. Całość wylewam do jednej dużej formy lub dwóch małych, wykładam je wcześniej papierem do pieczenia lub smakuję olejem kokosowym.
  5. Ciasto wrzucam do piekarnika na 40-45 minut. Obserwuję.
  6. Po 40 minutach dobrze jest sprawdzić drewnianą wykałaczką, czy jest gotowe. Jeśli z góry popęka, nie przejmuj się. Taki jego urok.
  7. Gdy ostygnie, wstaw je do lodówki. Ciasto najlepiej smakuje dopiero po 24h w lodówce, Dlatego trzeba przygotować je wcześniej

14. Mega krucha i nadziana szarlotka

Składniki:

Ciasto

  •  200 gram mąki krupczatki, gryczanej lub semoliny
  • 50 gram ksylitolu
  • 120 gram masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Nadzienie:

  • 2-2,5 kilo słodkich jabłek

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni
  2. Obieram jabłka i mam dwie wersje:
    • kroję na małe kawałki. Podduszam z odrobiną wody w garnku aż zrobi się dżemik, ale widoczne były wciąż kawałki owoców. Wody daje niewiele.
    • ścieram na tarce na grubych oczkach, składam do miski i ugniatam by odciekł sok
  3. Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do robota kuchennego z nożem. Włączam sikanie na 2 minuty by rozdrobnić składnika nie wymieszać.
  4. Połowę ciasta przesypuje do blaszki(wysmarowanej tłuszczem) lub foremki silikonowej (nie trzeba smarować). Ugniatam by zbiło się w ciasto.
  5. Wkładam do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut. Aż lekko się zarumieni
  6. Do 2-giej części ciasta dodaje jeszcze 1 łyżkę ksylitolu by wierzch był chrupiący i wkładam do zamrażalki
  7. Gdy ciasto się zarumieni wyjmuję dodaję jabłka i posypuje po wierzchu resztą ciasta. Lekko ugniatam.
  8. Wkładam do piekarnika na 50 minut

15. Pyszny i wilgotny sernik

Składniki:

Składniki:

  • 1 kg białego sera mielonego lub w wiaderku -czytaj pliss skład
  • 1 szklanka ksylitolu
  • 6 jajek
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
  • zapach waniliowy
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

Przygotowanie:

  1. Nagrzej piekarnik na 180 stopni.
  2. Średnią blaszkę wykładamy ją papierem do pieczenia.
  3. Oddzielamy białka od żółtek.
  4. Do żółtek dodajemy słodzidło i zapach waniliowy, ucieramy.
  5. Dodajemy ser, budyń i sodę mieszamy na gładką masę.
  6. Odstawiamy.
  7. Ubijamy białka na pianę po czym powoli mieszając dodajemy ją do masy serowej.
  8. Wymieszane ciasto wlewamy do blaszki i wstawiamy do piekarnika na godzinę.
  9. Po tym czasie sernik musi chwilę przestygnąć żeby stężał. Smacznego!