1. Zdrowa wersja nutelli
Składniki:
- jedno dojrzałe awokado (ważne żeby było naprawdę miękkie)
- dwa dojrzałe banany (w żadnym wypadku nie te zielone i twarde) można zastąpić 4 daktylami namoczonymi wcześniej na 20′ we wrzątku
- dwie łyżki kakao (jak lubisz bardzo czekoladowe nawet 3)
Przygotowanie:
- Wszystko razem miksujemy blenderem, aż do uzyskania gładkiej masy. Można na koniec dodać pokruszone orzechy.
2. Czekoladki z nadzieniem
Składniki:
- Olej kokosowy 60g
- Kakao 40g-60g w zależności jak mocno kakaową lubisz
- Miód 4 łyżki lub ksylitol (musi być mielony czyli puder, ja mielę w młynku do kawy, bo ziarnka sie w oleju nie rozpuszczają)
- Opcjonalnie wiórki kokosowe
- Bakalie: orzechy nerkowca, rodzynki, żurawiny, orzechy włoskie co lubisz będziesz dodawać do każdej czekoladki do foremki
Przygotowanie
- Olej kokosowy przekładam do metalowej miski, którą wstawiam do ciepłej wody. Olej szybciutko się rozpuszcza. Dosypuję kakao.
- Mieszam tak długo aż olej kokosowy połączy się z kakao. Nie podgrzewam na ogniu.
- Dodaję słodzidła i wiórki kokosowe. Nie lubisz nie dawaj.
- W foremkach do lodu układam bakalie i wypełniam je jeszcze płynną czekoladą.
- Wkładam foremki do zamrażalnika, na 2 godziny.
- Kiedy już czekolada stężeje wyjmuje z foremek i w pudełeczku wkładam do lodówki.
- Smacznego!
3. Kulki rafaello
Składniki:
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej (namoczonej przez noc)
- 3/4 szklanki mleka roślinnego najlepsze będzie jednak migdałowe albo kokosowe lub zwierzęcego
- 3/4 szklanki wody
- 6-7 łyżek wiórek kokosowych
- 1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
- 5 łyżek /ksylitolu/dowolnego syropu słodzącego (z agawy, daktylowego, klonowego)
- wiórki do obtoczenia kulek
Przygotowanie:
- Do garnka wlewam mleko i wodę, wsypuje kaszę jaglaną i gotuje na wolnym ogniu (pod przykryciem, bez mieszania, do czasu aż wchłonie cały płyn). Ważne jest, żeby kasza całkowicie wchłonęła wodę i mleko, bo dzięki temu masa będzie bardziej gęsta i kulki łatwiejsze w formowaniu.
- Do ugotowanej kaszy dodaje olej kokosowy, wiórki kokosowe i słodzidło (ksylitol). Mieszam, przykrywam garnek i zostawiamy do lekkiego ostygnięcia. Następnie miksuje kaszę blenderem. Masa nie musi być bardzo gładka.
- Z gotowej masy lepię kulki, obtaczam je w wiórkach kokosowych i wstawiam do lodówki na min. 3 godziny.
4 Czekoladowe kulki mocy wersja 1
Składniki:
- szklanka dowolnych orzechów (mogą być ziemne, mogą być migdały, może być miks kilku rodzajów)
- pół szklanki daktyli
- 3 duże łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki miodu, syropu klonowego, daktylowego lub z agawy
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1 łyżka zmielonych płatków owsianych
Przygotowanie:
- Zalewam daktyli gorącą wodą (świeżych nie trzeba namaczać)
- Mielę orzechy. Robię to w rozdrabniaczu do momentu, aż orzechy będą drobno zmielone, ale nie będą jeszcze przypominać pyłu. Z naczynia ze zmielonymi orzechami odsypuję połowę porcji, a do tej, która została w rozdrabniaczu dodaję odsączone daktyle.
- Miksuję dosłownie chwilę, do momentu, aż daktyle i orzechy połączą się ze sobą.
- Masę przekładam do miski, dodaję do niej pozostałe orzechy, masło orzechowe, płatki owsiane, miód i kakao.
- Ręką zagniatam masę, w której wyraźnie daje się wyczuć zmielone orzechy. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaję odrobinę wody.
- Z przygotowanej masy formuję kulki i wstawiam je do lodówki.
- Schłodzone smakują bosko, choć można jeść od razu bo są gotowe.
5. Kulki mocy wersja 2
Składniki:
- ¾ szklanki orzechów włoskich
- ¼ szklanki nasion słonecznika
- 1 szklanka daktyli
- 3 łyżki wiórek kokosowych
- 4 łyżki kakao
- szczypta soli
- ½ łyżeczki cynamonu jeśli nie lubisz można pominąć
Przygotowanie:
- Orzechy wraz ze słonecznikiem miksuje w rozdrabniaczu.
- Dodaje daktyle, kakao, cynamon, wiórki kokosowe, szczyptę soli.
- Ponownie miksuje. Masa ma być klejąca i dobrze wymieszana.
- Z masy formuje kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
- Obtaczam w wiórkach, kruszonych orzechach. Kto jak lubi.
6. Śliwki w czekoladzie
Składniki:
- ½ szklanki orzechów laskowych
- ½ szklanki migdałów
- 1 łyżeczka kakao + łyżka kakao do posypania
- szczypta soli
- ½ szklanki daktyli
- ½ szklanki suszonych śliwek
- 1 – 2 łyżki wody
Przygotowanie:
- Daktyle oraz śliwki namoczyć przez kwadrans w gorącej wodzie.
- Orzechy, migdały i kakao zmielić w blenderze na drobną mąkę.
- Dodać daktyle, śliwki oraz łyżkę wody i wszystko zmiksować w blenderze na kleistą masę.
- Z gotowej masy lepić malutkie kulki, dobre na jeden kęs.
- Wszystkie obsypać kakao można przechowywać do dwóch tygodni w lodówce.
7. Tarta z malinami
Składniki:
- 250 g mąki owsianej (lub innej)
- 1 żółtko
- 150 g masła klarowanego
- szczypta sody oczyszczonej
- 75 g ksylitolu lub innego słodzidła (dojrzałe banany x2, daktyle x1, syrop z agawy x1)
- 3 łyżki zimnej wody
- 2 szklanki malin lub innych owoców
- 4 łyżki nasion chia
- do ozdoby maliny
Przygotowanie:
- Do miski włożyłam mąkę, żółtko, masło klarowane (z lodówki), sodę oczyszczoną, słodzidło oraz wodę i ugniotłam ciasto.
- Następnie rozłożyłam je w okrągłej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekłam w 180 stopniach około 20 minut.
- Owoce zmiksowałam z nasionami chia.
- Spróbuj i w razie potrzeby można dosłodzić. Zależy od owoców.
- Położyłam na wystudzony spód tarty. Wierzch udekorowałam malinami. I włożyłam do lodówki na 20 minut.
8. Daktylowe niebo
Składniki:
- 150 g płatków owsianych
- 200 g daktyli
- 4 łyżki ksylitolu
- 4 łyżki kakao
- 2 garści orzechów włoskich
- szczypta cynamonu
- szczypta sody oczyszczonej
Przygotowanie:
- Zalać płatki owsiane ciepłą wodą i moczyć 1 godzinę. Równocześnie zalać wrzątkiem daktyle i moczyć ok. 30 min.
- Następnie zblendować daktyle z kakao i ksylitolem.
- Dodać płatki, resztę cynamon i sodę. Ponownie zblendować.
- Do przygotowanego ciasta wsypać orzechy i wymieszać.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 30 minut w keksówce. Ja mam silikonową i nie trzeba wykładać papierem.
9. Poprawiające nastrój ciasto bananowe
Składniki:
- 4 banany
- 100 g jogurtu gęstego
- 60 g słodzidła
- 2 jajka
- 80 ml olej kokosowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 5 łyżek kakao
- 100 g owsianej mąki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
- Wymieszać wszystkie składniki w robocie kuchennym.
- Przelać do wąskiej blaszki
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i piec około 45 minut.
10. Ekspresowe muffinki
Składniki:
- 2 banany
- 5 daktyli
- 2 łyżki mąki owsianej
- szczypta wanilii
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 3 jajka
Przygotowanie:
- Wszystko zmiksuj w robocie kuchennym.
- Możesz dodać owoce, orzechy i łyżka wymieszać.
- Przelej do pojemniczków na muffinki.
- Piecz 45 minut w 180 stopniach.
11. Domowy kisiel owocowy
Składniki:
- 300 g owoców świeżych lub mrożonych
- 1 szklanka wody
- 1- 2 łyżki ksylitolu zależy od słodkości owoców
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- Owoce mrożone możesz lekko rozmrozić lub umieścić w rondelku jeszcze zamrożone. Owoce świeże wystarczy dobrze umyć .
- Do garnka z owocami wlej 1/2 szklanki wody. Wsyp słodzidło. Podgrzewaj na małym ogniu, aż owoce puszczą sok i zmiękną.
- Przygotuj sobie pół szklanki wody. Wsyp do niej mąkę ziemniaczaną i dobrze wszystko zamieszaj.
- Wlej od razu do garnuszka z delikatnie gotującym się syropem owocowym. Wlewając wodę jednocześnie mieszaj kisiel. W kilka sekund kisiel zgęstnienie.
- Należy już tylko poczekać, aż ponownie się zagotuje i kisiel będzie gotowy.
12. Pudding chia z musem truskawkowym (2 porcje)
Składniki:
Pudding
- 6 łyżek chia
- szklanka mleka 2% świeżego lub roślinnego
- 6 łyżki mleczka kokosowego lub 3 łyżki wiórków kokosowych (jeśli nie macie mleczka)
- 2 łyżki ksylitolu lub miodu
Mus owocowy
- 400 g truskawek
- 3 łyżki ksylitolu
Przygotowanie:
Pudding
- Nasiona zalewamy mlekiem, dodajemy miód i dokładnie mieszamy kilka minut, tak aby każde nasionko nasiąkło.
- Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, można pudding jeszcze przemiksować, ja nie miksuję i uważam, że jest idealny.
- Można w ciągu „namaczania” kilka razy pudding przemieszać.
Mus owocowy
- Gdy chia będzie gotowa, owoce miksujemy na gładką masę, w razie potrzeby słodzimy ksylitolem.
- Polewamy pudding musem i gotowe!
13. Mega puszyste i czekoladowe brownie.
Nigdy nie mów, że to z fasoli a wszystkim będzie smakować
Składniki:
- 500g fasoli (koniecznie przepłucz ją w sitku i zimnej wodzie, nawet 2-3 razy!)
- 2 duże dojrzałe banany
- 4 jajka
- 4 łyżki kakao
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 10 daktyli (koniecznie namocz je przez 10 minut we wrzątku)
- 2-3 łyżki słodzidła
- 1 czubata łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
- szklanka ulubionych orzechów (do środka)
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (tryb góra-dół).
- Do dużego blendera wrzuć wszystkie składniki oprócz orzechów i zblenduj do jednolitej masy.
- Lekko pokruszone w palcach orzechy (migdały siekam nożem) dodaję do blendera ale już lekko mieszam łyżką, bo lubię czuć kawałki orzechów.
- Całość wylewam do jednej dużej formy lub dwóch małych, wykładam je wcześniej papierem do pieczenia lub smakuję olejem kokosowym.
- Ciasto wrzucam do piekarnika na 40-45 minut. Obserwuję.
- Po 40 minutach dobrze jest sprawdzić drewnianą wykałaczką, czy jest gotowe. Jeśli z góry popęka, nie przejmuj się. Taki jego urok.
- Gdy ostygnie, wstaw je do lodówki. Ciasto najlepiej smakuje dopiero po 24h w lodówce, Dlatego trzeba przygotować je wcześniej
14. Mega krucha i nadziana szarlotka
Składniki:
Ciasto
- 200 gram mąki krupczatki, gryczanej lub semoliny
- 50 gram ksylitolu
- 120 gram masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Nadzienie:
- 2-2,5 kilo słodkich jabłek
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzewam do 180 stopni
- Obieram jabłka i mam dwie wersje:
- kroję na małe kawałki. Podduszam z odrobiną wody w garnku aż zrobi się dżemik, ale widoczne były wciąż kawałki owoców. Wody daje niewiele.
- ścieram na tarce na grubych oczkach, składam do miski i ugniatam by odciekł sok
- Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do robota kuchennego z nożem. Włączam sikanie na 2 minuty by rozdrobnić składnika nie wymieszać.
- Połowę ciasta przesypuje do blaszki(wysmarowanej tłuszczem) lub foremki silikonowej (nie trzeba smarować). Ugniatam by zbiło się w ciasto.
- Wkładam do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut. Aż lekko się zarumieni
- Do 2-giej części ciasta dodaje jeszcze 1 łyżkę ksylitolu by wierzch był chrupiący i wkładam do zamrażalki
- Gdy ciasto się zarumieni wyjmuję dodaję jabłka i posypuje po wierzchu resztą ciasta. Lekko ugniatam.
- Wkładam do piekarnika na 50 minut
15. Pyszny i wilgotny sernik
Składniki:
Składniki:
- 1 kg białego sera mielonego lub w wiaderku -czytaj pliss skład
- 1 szklanka ksylitolu
- 6 jajek
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
- zapach waniliowy
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
- Nagrzej piekarnik na 180 stopni.
- Średnią blaszkę wykładamy ją papierem do pieczenia.
- Oddzielamy białka od żółtek.
- Do żółtek dodajemy słodzidło i zapach waniliowy, ucieramy.
- Dodajemy ser, budyń i sodę mieszamy na gładką masę.
- Odstawiamy.
- Ubijamy białka na pianę po czym powoli mieszając dodajemy ją do masy serowej.
- Wymieszane ciasto wlewamy do blaszki i wstawiamy do piekarnika na godzinę.
- Po tym czasie sernik musi chwilę przestygnąć żeby stężał. Smacznego!